Kto mnie śledzi już dłużej to wie, że torty czy dekoracja to nie jest moja mocna strona. Jednak dodawanie wartości odżywczej ciastom, to coś czym mogę się śmiało i nieskromnie pochwalić 🙂 Dla mnie tort, który najczęściej jest zjadany przez dzieci, musi być pyszny, kolorowy ale przede wszystkim bezcukrowy i pożywny. A nie pełen pustych bezwartościowych kalorii czy zbędnej chemii. Dlatego na 3cie urodziny Olivii upiekłam tort z trzech warstw, dwie to warstwy wegańskiego ciasta z dynii, a trzecia to warstwa ciasta z aquafaby (wegańska i bezglutenowa).

PRZEPIS NA TORT:

1. Warstwa dyniowa (wegańska)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej jasnej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka musu dyniowego (upieczona dynia zmiksowana na gładki mus)
  • ¾ szklanki daktyli suszonych
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:

Zaczynamy od daktyli suszonych, które zalewamy wrzątkiem na 10min. Po czym odcedzamy wodę i zalewamy daktyle mlekiem, olejem i sokiem z cytryny.  Blendujemy na gładko. W osobnej misce mieszamy suche składniki, które następnie łączymy z mokrymi i mieszamy. Wylewamy do dwóch foremek 20-22cm i pieczemy w 180°C przez 40-50min (do suchego patyczka). Przepis jest szybki i łatwy.

2. Warstwa z aquafaby (wegańska)

Składniki:

  • 180 ml zimnej aquafaby (to średnio płyn po jednej puszce ciecierzycy)
  • 70g drobno mielonego cukru kokosowego, lub innego słodzidla
  • 1 płaska łyżka soku z cytryny
  • 100g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej
  • 80g mąki orkiszowej lub pszennej ciemnej (pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki korabu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie ciasta:

Zimną quafabę wyjętą z lodówki, ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle miksując, aż ubije się piana na sztywno, tak jak przy ubijaniu piany z białek od jajek. Po czym wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. Powoli wsypujemy ją do ubitej aquafaby, delikatnie mieszając szpatułką. Warstwę wylewamy do foremki o średnicy 22-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w 180˚C.

3. Krem

Do wyboru mam dla Ciebie dwie wersje kremu. Krem z mascarpone albo krem wegański z mleczka kokosowego, w zależności czy chcesz aby tort był w pełni wegański czy nie.

Jeśli podoba ci się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka