Zbliżają się kolejne urodziny mojej córki i czas wyczarować jakiś smaczny i zdrowy tort. W zeszłym roku furorę zrobił tort szpinakowy-buraczany (przepis także na blogu) i od tego czasu wszyscy znajomi robią go również dla swoich dzieci. Co mnie oczywiście bardzo cieszy.
W tym roku chcę upiec coś innego, więc testuję tort pokrzywowy oraz moja już druga próba zrobienia miętowego kremu. Tym razem już udana. Ostatnio próbowałam zrobić miętowy krem z białą czekoladą, i wyszedł średnio. Tym razem postawiłam na zdrowszą wersję i wyszła dużo lepiej. Wiele przepisów jakie znajdziecie na internecie są dość skomplikowane – przeważnie trzeba zrobić napar z mięty. Ja zdecydowanie preferuję szybsze rozwiązania.
Mój miętowy krem jest szybki – bo to tylko zmiksowanie kilku składników. Najbardziej lubię słodzić ciasta i kremy pastą daktylową. Choć każdy słodzik ma swoje plusy i minusy. Dla tortu, w którym chciałam zachować jego piękny naturalny zielony kolor, użyłam i polecam inny wybrany słodzik – najlepiej sypki. Zawsze zachęcam też do zmniejszania ilości cukru czy słodzidła przy pieczeniu. Ciasto nadal wychodzi pyszne, a jest zdrowsze.
Składniki:
Ciasto
- 500g truskawek
- 200 g młodych pokrzyw (lub 100g pokrzywy i 100g świeżego szpinaku)
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej białej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 1/3 szklanki ksylitolu i erytrolu lub inny wybrany ‘słodzik’
Krem i dekoracja
- 500g mascarpone
- 2-3 łyżki miodu o delikatnym smaku
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- garść świeżej mięty
- 1 łyżka herbaty matcha lub spiruliny (dla zielonego koloru, opcjonalnie)
Owocowy mus
- 500g malin/truskawek lub innych owoców sezonowych
- paczka kisielu malinowego (bez dodatku cukru)
- 250 g malin/truskawek (do dekoracji)
Poncz
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny/limonki
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki wody
Wykonanie ciasta:
Pokrzywę starannie umyć, odcisnąć z wody i zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo ‘słodzik.’
Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol i erytrol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Delikatnie mieszając porcjami dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z masą pokrzywową.
Masę przelać do foremki o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zamiast jednej foremki używam 3 silikonowych i nie musze przekrajać ciasta na dwa i ma 3 a nie tylko 2 krążki. Odcinam tylko górę, aby był równiejszy krążek i łatwiej wsiąknął poncz.
I piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.
Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy blat skropić ponczem i posmarować musem owocowym, przełożyć kremem. Z zewnątrz tort posmarować kremem (opcjonalnie), udekorować owocami.