Zbliżają się kolejne urodziny mojej córki i czas wyczarować jakiś smaczny i zdrowy tort. W zeszłym roku furorę zrobił tort szpinakowy-buraczany (przepis także na blogu) i od tego czasu wszyscy znajomi robią go również dla swoich dzieci. Co mnie oczywiście bardzo cieszy. 

W tym roku chcę upiec coś innego, więc testuję tort pokrzywowy oraz moja już druga próba zrobienia miętowego kremu. Tym razem już udana. Ostatnio próbowałam zrobić miętowy krem z białą czekoladą, i wyszedł średnio. Tym razem postawiłam na zdrowszą wersję i wyszła dużo lepiej.

Wiele przepisów jakie znajdziecie na internecie są dość skomplikowane – przeważnie trzeba zrobić napar z mięty. Ja zdecydowanie preferuję szybsze rozwiązania. Mój miętowy krem jest szybki – bo to tylko zmiksowanie kilku składników.

Najbardziej lubię słodzić ciasta i kremy pastą daktylową. Choć każdy słodzik ma swoje plusy i minusy. Dla tortu, w którym chciałam zachować jego piękny naturalny zielony kolor, użyłam i polecam inny wybrany słodzik – najlepiej sypki. Zawsze zachęcam też do zmniejszania ilości cukru czy słodzidła przy pieczeniu. Ciasto nadal wychodzi pyszne, a jest zdrowsze. 

Składniki:

 Ciasto

  • 500g truskawek

  • 200 g młodych pokrzyw (lub 100g pokrzywy i 100g świeżego szpinaku)

  • 4 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej białej

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego

  • 1/3 szklanki ksylitolu i erytrolu lub inny wybrany ‘słodzik’

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem i dekoracja

  • 500 g mascarpone

  • 2-3 łyżki miodu o delikatnym smaku

  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

  • garść świeżej mięty

  • 1 łyżka herbaty matcha lub spiruliny (dla zielonego koloru, opcjonalnie)

Owocowy mus

  • 500g malin/truskawek lub innych owoców sezonowych
  • paczka kisielu malinowego (bez dodatku cukru)
  • 250 g malin/truskawek (do dekoracji)

Poncz

  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny/limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki wody

Wykonanie ciasta:

Pokrzywę starannie umyć, odcisnąć z wody i zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo ‘słodzik.’

Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol i erytrol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Delikatnie mieszając porcjami dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z masą pokrzywową.

Masę przelać do foremki o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zamiast jednej foremki używam 3 silikonowych i nie musze przekrajać ciasta na dwa i ma 3 a nie tylko 2 krążki. Odcinam tylko górę, aby był równiejszy krążek i łatwiej wsiąknął poncz.  

I piec przez około 50-60min w temperaturze 180°C, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy blat skropić ponczem i posmarować musem owocowym, przełożyć kremem. Z zewnątrz tort posmarować kremem (opcjonalnie), udekorować owocami.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zobacz Ebooka „Warzywne Ciasta”.