Kilkuskładnikowe ciastka, które zrobisz w parę minut
Ciasta, ciastka i ciasteczka… kto ich nie lubi? 😉
Ciastka są chyba najbardziej lubiane przez dzieci, bo łatwo je złapać w rękę nie odrywając się od zabawy i szybko spałaszować.
Dla rodziców to też wygodne, bo niepotrzebny jest talerz do serwowania i nie brudzą tak jak ciasto.
Dlatego są idealne na wycieczki czy piknik.
A jaka jest największa zaleta ciastek, tych domowych? Oprócz tego, że są znacznie zdrowsze, robi się je błyskawicznie i bardzo prosto! A do tego często z pomocą małych rączek.
Wątpię, aby jakiekolwiek dziecko nie było chętne tutaj do pomocy. Zatem same zalety. Nie dość, że łatwe, szybkie, pożywne i dużo frajdy w robieniu ciasteczek, to i wiele radości z jedzenia zdrowych smakołyków.
Ciastka sklepowe mają długą listę składników. Natomiast pyszne ciastka można zrobić, mając zaledwie dwa lub trzy składniki.
Przedstawiam jeden podstawowy przepis i kilka jego wersji. Zachęcam bardzo, aby kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami i stworzyć swoje ulubione ciasteczka dla całej rodzinki.
Składniki:
1. Podstawowy przepis
- 1 duży dojrzały miękki banan
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
2. Ciastka cukiniowo – czekoladowe
- podstawowe składniki plus:
- 1/4 szklanki startej cukinii (startej na dużych oczkach)
- 2 łyżeczki karobu lub gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki kawałków gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
3. Ciastka bakaliowe
- podstawowe składniki plus:
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki suszonej żurawiny (lub rodzynki)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka nasion chia
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozgnieć banana widelcem na papkę. Dodaj masło orzechowe, płatki owsiane i wymieszaj.
Jeśli robisz wzbogaconą wersję, dodaj resztę składników i wymieszaj do powstania masy.
Nałóż ok. 8 kulek na foremkę do pieczenia (pokrytą papierem).
Delikatnie spłaszcz kulki łyżką, aby powstały płaskie okrągłe ciastka. Piecz 10-15 min w 180°C aż ciastka nabiorą złotawo-brązowego odcienia
Nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Można wykorzystać swoją kreatywność i dodać swoje ulubione dodatki.
Sprawdzi się tu np. cynamon, starta marchewka czy na przykład mieszanka innych ulubionych orzechów czy ziaren.