Kilkusładnikowe ciastka, które zrobisz w parę minut

 

Ciasta, ciastka i ciasteczka… kto ich nie lubi? 😉 Ciastka są chyba najbardziej lubiane przez dzieci, bo łatwo je można złapać w rekę nie odrywając się od zabawy i szybko spałaszować. Dla rodziców to też wygodne, bo niepotrzebny jest talerz do serwowania i nie brudzą tak jak ciasto. Dlatego tak idealne na wycieczki czy pikink. A jaka jest największa zaleta ciastek, tych domowych? Oprócz tego, że są dużo zdrowsze, robi się je błyskawicznie i bardzo prosto! A do tego często z pomocą małych rączek. Wątpię, aby jakiekolwiek dziecko nie było chętne tutaj do pomocy. Zatem same zalety. Nie dość, że łatwe, szybkie, pożywne i dużo frajdy w robieniu ciasteczek, to i wiele radości z jedzenia zdrowych smakołyków.

Ciastka sklepowe mają długą listę skladników. natomaist pyszne ciastka mona zrobić mając zaledwie dwa lub trzy składniki.

Przedstawiam jeden podstawowy przepis i kilka jego wersji. Zachęcam bardzo, aby kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami i stworzyć swoje ulubione ciasteczka dla całej rodzinki. 

Składniki:  

1. Podstawowy przepis  

  • 1 duży dojrzały miękki banan

  • 1/2 szklanki masła orzechowego

  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych 

2. Ciastka cukiniowo – czekoladowe

  • podstawowe składniki plus:

  • 1/4 szklanki startej cukinii (startej na dużych oczkach)

  • 2 łyżeczki karobu lub gorzkiego kakao

  • 1/2 szklanki kawałków gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

3. Ciastka bakaliowe

 

  • podstawowe składniki plus

  • 2 łyżki pestek dynii

  • 2 łyżki nasion słonecznika

  • 2 łyżki suszonej żurawiny (lub rodzynki)

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

  • 1 łyżka nasion chia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagrzej piekarnik do 180 C. Rozgnieć banana widelcem na papkę. Dodaj masło orzechowe, płatki owsiane i wymieszaj. Jeśli robisz wzbogaconą wersję, dodaj resztę składników i wymieszaj do powstania masy. Nałóż ok. 8 kulek na foremkę do pieczenia (pokrytą papierem). Delikatnie spłaszcz kulki łyżką, aby powstały płaskie okrągłe ciastka. Piecz 10-15min. w 180 C aż ciastka nabiorą złotawo-brązowego odcienia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Można wykorzystać swoją kreatywność i dodać swoje ulubione dodatki. Sprawdzi się tu np. cynamon, starta marchewka czy na przykład mieszanka innych ulubionych orzechów czy ziaren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.