Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki. Uwielbiam zajadać babkę popijając dobrą kawą lub samym mlekiem. Nawyk i upodobanie zachowane z lat dzieciństwa 🙂 Polecam Tobie pożywną babkę w kolorach wiosny, która będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Zrobiona z awokado i z małą ilością cukru może być spożywana bez wyrzutów sumienia przez całą rodzinę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 2 małe lub 1 duże awokado odmiany Haas (ok. 300 g)

  • pęczek mięty (ok. 30 listków)

  • 1 torebka drożdży instant = 8 g (25 g świeżych)

  • ½ szklaka oleju rzepakowego

  • ½ szklanka mleka roślinnego

  • 1 łyżeczka chlorelli lub spiruliny

  • 1/3 szklanki miodu lub syropu z agavy (opcjonalnie)

  • 1 duża cytryna

Wykonanie ciasta:

Drożdże wymieszać z mąką. Do osobnej miski zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, dodać miąższ awokado. Dodać syrop z agawy, olej, mleko, mięte i spirulinę. Zmiksować razem na gładko. Przenieść do garnka i lekko podgrzać.

Zmiksowane składniki dodawać do suchych – po jednej łyżce i wyrabiać (mikser z hakiem lub ręcznie). Po dodaniu wszystkich składników, wyrabiać kolejne 5 minut. Przenieść ciasto (będzie lekko klejące) do formy do baby wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Za pomocą wilgotnych dłoni rozprowadzić równo po foremce.

Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić aż podwoi swoją objętość (kilka godzin)

Piec w 190°C przez 20 minut (sprawdzić patyczkiem). Po wystudzeniu polukrować i ozdobić. 

Pomocne wskazówki

  • Jeśli nie masz spiruliny lub chorelli to możesz dodać garść świeżego szpinaku lub pominąć ten etap. Jednak babka nie wyjdzie aż tak zielona.

  • Spirulina i chlorina to algi o wielu prozdrowotnych właściwościach. Spirulina np. zawiera prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.