Wegański krem z mleczka kokosowego

by admin
wegański krem z mleczka kokosowego

Świetny i szybki krem do ciast i tortów, dla tych, którzy są weganami lub dla dzieci uczulonych na białko mleka.

Składniki: 

  • 1x puszka mleczka kokosowego min. 75% masy kokosowej (najlepiej 80%)
  • 50-10 g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki pasty daktylowej (lub syropu z agawy, czy innego słodzidła)

Wykonanie ciasta:

Zanim zaczniecie robić krem, wstawcie mleczko koksowe na noc do lodówki. Inaczej warstwa kokosowa nie oddzieli się od wody i nie uda się Wam ubić kremu. Ważne jest, aby mleczko było dobrze schłodzone i zawierało min. 75% masy kokosowej. Oddzielamy stałą część od części płynnej. Stałą przekładamy do miksera, płynna przyda się nam do nawilżenia biszkoptu.

Włączamy mikser i ubijamy, mogą być to nawet najmniejsze obroty. Dodatkowo nie zajmie nam to zbyt wiele czasu. Mleko jest ubite, gdy pojawiają się na nim “smugi” tak jak w przypadku tradycyjnej bitej śmietany. Pod koniec można dodać wybrane “słodzidło”, u mnie jest to pasta daktylowa. 

Ważne, aby nie ubijać za długo, gdyż wtedy zrobią się grudki. To tak jak ze śmietaną – gdy ubijasz za długo, to zaczyna tworzyć się masło. 🙂 Jest to podpowiedź, jaką ja znalazłam na blogu Weganka, który jest inspiracją do tego wpisu.

Takim kremem możemy przełożyć ciasto, udekorować wierzch babeczek i innych deserów. Można go również dowolnie modyfikować, dodając po ubiciu np. kakao, czekoladę, czy owoce. Lub naturalne barwniki jak np. kurkumę dla odcienia żółtego lub spiruliny dla odcienia zielonego. Dla koloru czerwonego dodaję najczęściej zmiksowane maliny. 

Gdy używam tego kremu np. do przełożenia mojego ciasta szpinakowo-kokosowego, dodaje wiórki kokosowe oraz łyżeczkę spiruliny, aby uzyskać ładny zielonkawy krem.

Pomocne wskazówki:

  • Wybierajcie mleko, które nie ma dodatków jak emulgatorów. Ich zadaniem jest utrzymanie jednolitej konsystencji, czyli zapobiegają oddzieleniu się mleka na część stałą i płynną.
  • Dodatkowo wybierajcie takie, które mają najwięcej masy kokosowej, ja przetestowałam takie z min.75% i z takim wyjdzie Tobie na pewno.
  • Wstawiamy mleczko w puszce do lodówki na co najmniej jedną całą noc. Wtedy mamy pewność, że krem nam się ubiję. Ubijamy tylko stałą, mocno schłodzoną część, która jest twarda. Ja zawsze mam w lodówce mleczko kokosowe, bo pieczemy spontanicznie 😉 

Leave a Comment

23 komentarze

Ola 28/10/2023 - 21:11

Witam, czy żeby krem był stabilny do tortu można dodać do niego żelatynę rozpuszczoną w wodzie? Dodam dla wyjaśnienia, że nie chodzi mi o krem wegański, a taki dla osoby uczulonej na białko mleka krowiego

Reply
admin 09/11/2023 - 12:31

Ja osobiście nie próbowałam bo nie było potrzeby, krem jest dość gęsty. Ale śmiało można spróbować.
(2 płaskie łyżeczki żelatyny na 2 łyżki ciepłej wody dodane na 250 ml mleka kokosowego) choć ja bym tutaj podziałała z agar (będzie wegańsko 🙂 choć wiem, że tutaj nie musi) ale agar działa podobnie jak żelatyna (zagęszcza) i idealnie pasuje do zagęszczenia gdy podgrzewamy płyn. Warto poczytać o używaniu agaru i przetestować.

Reply
Kasia 03/02/2023 - 12:05

Dzień dobry, jakiej średnicy biszkopt przełożę tym kremem? (Ilość na jedno przełożenie?)

Reply
admin 21/03/2023 - 21:13

Serednica 18-20cm i mi starcza na dwa przełożenia, w poprzek i na górę ciasta 🙂

Reply
kasik 02/04/2021 - 20:51

Dziękuję za wskazówki 😊
Wesołych Świąt!

Reply
kasik 02/04/2021 - 11:43

Dzień dobry, czy do takiej masy można dodać np. kilka truskawek? Albo jakiegoś innego owoca?

Reply
admin 02/04/2021 - 20:17

dodałabym jagody świeże bo one nie puszczają soku tak jak inne owoce. z truskawkami jest ryzyko, że puszczą sok i wtedy krem może stracić swoją konsytencję. Ja robiłam z jagodami i malinami Co się fajnie sparwdza to np. zrobienie musu owocowego (np. poza sezonem owocow leśnych) z mrożonych owoców zagęszczonych agarem. Roślinna galaretka, która dodaje się do ciepłej masy, która gdy ostygnie gęstnieje, Taką masę kładziemy na ciasto, a na masę krem. fajna opcja na taki bogaty tort 🙂

Reply
Ania 21/03/2021 - 09:53

właśnie kupiłam mleczko firmy „Real Thai”, chłodzi się w lodówce już dobę, ale przy potrząśnięciu słychać chlupotanie. Czy z mleczka tej marki również wyjdzie krem?

Reply
admin 21/03/2021 - 11:59

Krem wyjdzie na pewno, im więcej zawartości masy kokosowej tym łatwiej zrobić krem. Jeśli słychać nadal chlupotanie to mleczko musi być dłużej schłodzone, zależy na jakiej półće i czy nie z brzegu stoi mleczko i jakie ustawienia lodówki (temp?)? Ja czasami wkładam na chwilę do zamrażalki.

Reply
Ania 01/04/2021 - 09:40

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź 😊

Reply
Julia 28/06/2021 - 07:22

Napisałam już jedne komentarz ale chyba się nie dodał.
Mam problem z mleczkiem Real Thai, w pudełeczku, 85% masy kokosowej. Trzymałam to mleczko w lodówce kilka miesięcy i nadal nie mam stałej formy w tym kartoniku. Ostatnie jakieś 3 tyg. mleczko stało w nowej lodówce (4 stopnie), na środkowej półce, z tyłu i nadal ma konsystencję jogurtu i to raczej lejącego. Fakt oddzieliła się część stała od części wyglądającej jak woda lekko zabielona, ale do formy stałej jest jeszcze bardzo daleko. Co można zrobić w takiej sytuacji? Tym razem poradziłam sobie śmietanexem, ale nie o to mi chodziło :-/

Reply
admin 28/06/2021 - 09:25

Dziękuję za komentarz. Ktoś juz pisał wcześniej, że miał podobny problem, obawiam się, że chyba skład tego mleczka się zmienił. Będę musiała sprawdzić bo ja dawno nie używałam, oraz up-datować ten wpis. Mi ładnie stwardniała masa, używałam wiele mleczek w puszcze i nawet z 75% stwardniały. Dla pewności warto kupić te w puszcze z min 75% i wstawić na noc do lodówki. Obojętnie jakiej firmy, ważne masa kokosowa nie byli mniej niż 75%. Przykro mi, że się nie udało. Smietanex jak najbardziej powinien być zbędny

Reply
Julia 02/07/2021 - 19:53

Spróbowałam zrobić śmietanę kokosową raz jeszcze. Wlałam białą cześć z 1 kartonika, który stał w lodówce kilka miesiecy i się rozwarstwił ale nie stwardniał (o czym pisałam wyżej) a drugi kartonik który był w lodówce 5 dni specjalnie wymieszałam i w całości wlałam do miski. Śmietana się bez problemu ubila, także może w tym przypadku nie trzeba rozwarstwiać tego mleczka. 🤷‍♀️
Patrzyłam skład:
Mleczko 1: ekstrakt kokosowy 85% i woda
Mleczko 2: ekstrakt kokosowy 85%, woda i emulgator E435.
Takze skład się zmienił ale w sumie w tym pierwszym był lepszy bo bez emulgatora.

BtW w Kauflandzie znalazłam mleczko w puszce 400 ml marki Kaufland w nazwie ma ‘creamy’, skład 91% ekstraktu z orzecha kokosowego, woda i stabilizator (guma guar). Zobaczymy jak to się zachowa po kilku dniach w lodówce…

Grażka 10/09/2022 - 07:12

Real Thai jest z emulgatorem – wiec się nie rozwarstwi. Autorka przepisu pisze w nim, że jeśli jest emulgator – nie nastąpi rozwarstwienie. Mleczka Real Thai zmieniły skład (zaczęto dodawać emulgator, kiedyś go nie było). Polecam mleczko bio z Rossmana w puszce, które nazywa się: Napój kokosowy (skład 65% miąższ orzecha kokosowego + woda (tylko dwa składniki!), co daje 22% tłuszczu. Wystarczy do zrobienia bitej wegańskiej śmietany. Mleko rozwarstwia się bardzo mocna (śmietana twardnieje na kość w lodowce, łatwo wiec oddzieli się woda). Aktualnie cena za puszkę (jest promocja): 7,29 🙂

Reply
admin 12/09/2022 - 18:29

Dziękujemy za fajne i pomocne podpowiedzi 🙂

Reply
Sana 14/01/2021 - 19:28

miód nie jest wegański 🙁 prawie wzięłam przyjaciółkę deserem pułapką!

Reply
admin 21/01/2021 - 09:42

Miód tu został podany jako alternatywa do pasty daktylowej ale faktycznie powinnam zaznaczyć, że wtedy przepis nie jest już wegański. Wyszłam (niesłusznie) z założenia że osoby na diecie wegańskiej będą wiedzięć 😉 Zmieniłam treść aby już nie wprowadzać w błąd. Dziękuję za pomoc!:-)

Reply
Beata 22/12/2023 - 15:31

czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wiem że nie weganskie
Ale aż tak mi nie zalwzy.. chodzi o to czy nie zepsuje kremu jak dodam mascarpone? spokojnych świąt życzę 😚

Reply
admin 22/12/2023 - 19:02

Trudność jest taka, że mleczko kokosowe nie lubi jak za długo się je ubija, więc jedyna opcja to dodać i tylko razem wymieszać. Bez ubijania. Mleczka kokosowe mają rożne dodatki często więc nie gwarantuję, że może to zepsuć krem. Jeśli masz nadmiar mascarpone i spory biszkopt i stąd ten pomysł. To zrobiłabym jedną warstwę krem kokosowy według powyższego przepisu, a droga warstwę krem mascarpone (dodać łyżkę miodu i wymieszać z dodatkiem wiórków kokosowych, na oko) to mój często krem na szybko, który fajnie się sprawdza bez zbędnego ubijania, czy zagęszczania żelatyną itd. Wesołych i smacznych świąt także dla Ciebie 🙂

Reply
wege 25/11/2020 - 12:35

Czy zamiast pasty daktylowej/miodu sprawdzi się syrop klonowy? 😉

Reply
admin 25/11/2020 - 14:58

Jak najbardziej. Może też być surop z agawy 🙂

Reply
Kasia 21/10/2020 - 08:38

Dzień dobry
Jakiej firmy jest mleczko
Dziękuję za informację
Pozdrawiam
Kasia

Reply
admin 25/10/2020 - 09:51

Ostatnio znalazłam mleczko kokosowe 85% bez żadnych dodatków w Lidlu, jest w kartoniku firmy “Real Thai” w fajnej cenie bo za niecałe 9zł czyli tyle co inne mleczka a skład dużo lepszy, są czasami też przeceny na to mleczko 🙂 ja od razu zakupiłam 8 🙂 pozdrwaiam

Reply