Tak jak kocham warzywa – tak jeszcze bardziej kocham i polecam kaszę. Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz, a do tego świetnie nadaje się do deserów i wypieków. I tych tradycyjnych i tych wegańskich.
Babeczki nie wyrosną jak tradycyjne muffinki, bardziej przypominają tzw. ‚cup cakes’. Plus taki, że świetnie trzyma się na nich krem i inne smaczne dekoracje 🙂 Poza tym dla mnie zawsze jest najważniejsza zawartość ciasta, jakie korzyści odżywcze posiada a ten pzreis to same witaminy. Ważne – aby ciasto było pożywne i smaczne!
Składniki:
-
400-500g pieczonych buraków
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (to ok.3/4 szkl. suchej kaszy)
- 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego
- ¾ szklanki namoczonych daktyli
- ½ szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowy)
- 1 cytryna
- 2 szklanki mąki orkiszowej białej
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300-500g wydrylowanych wiśni
Wykonanie ciasta:
Do jednej miski włożyć ugotowana kaszę, ugotowane buraki, sok i skórka z jednej cytryny, mleko, olej i daktyle. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładko.
W osobnej misce wymieszać suche składniki, czyli: proszek, sodę, kakao, mąkę i przyprawy. Ciekłe składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wiśnie (lub np. jagody) i wymieszać. Napełnić papilotki do muffinek masą do ¾ wysokości.
Piec 40 minut w 180°C.
Można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady i owocami lub dowolnym ulubionym śmietankowym kremem.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.
Najnowsze komentarze