Wegańskie brownie z jaglaną dynią

by admin
wegańskie brownie

Ten przepis powstał na bazie innego przepisu z kaszą jaglaną. Postanowiłam sprawdzić, czy wyjdzie to ciasto w nowej odsłonie, z dodatkiem dynii. I wyszło bardzo smacznie i kolorowo. Prawda taka, że smaczne brownie zawsze się obroni, w każdej wersji.

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 1 szklanka aquafaby (woda z ok.1 puszki ciecierzycy)
  • 3-4 łyżki pasty daktylowej (opcjonalnie miód)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • ¼ szklanki zwykłej mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki dowolnych orzechów (włoskich lub laskowych)

Warstwa jaglano-dyniowa:

  • ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki pasty daktylowej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¾ szklanki masła orzechowego
  • ⅓ szklanki puree z dynii (lub kawałków upieczonej dynii)

Polewa:  

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli  

Wykonanie ciasta:

1. Czekoladę połamać i dodać do garnka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.

2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, pastę daktylową oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.

3. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy i krótko wymieszać. 

4. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 – 25 minut w 180°C .

Wykonanie warstwy jaglano-dyniowej: 

1. Do garnka dodać przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, dowolne mleko roślinne, pastę daktylową oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ja zazwyczaj gotuję 15 minut na małym ogniu, potem wyłączam palnik i zostawiam kaszę, aby wchłonęła całe ciepło i zgęstniała.

2.Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Dodać mus dyniowy lub upieczone kawałki dynii, masło orzechowe i ponownie zblendować.

3.Tak powstałą masę wylać na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłożyć do ponownego przestudzenia.

Polewa

Na koniec czekoladowa polewa. Rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej i wylać na przestudzony mus. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godz.

Leave a Comment

2 komentarze

Paulina 02/11/2020 - 05:20

Ciekawy. Ale chyba za dużo roboty.
A aqaufaba czym zastapic?

Reply
admin 02/11/2020 - 09:51

To prawda, że to ciasto nie jest tak szybkie jak inne przepisy na moim blogu. Wymaga gotowania i jest z dwóch różnych warstw. Jestem też fanką szybkich rozwiązań 😉 ale czasami lubię popichcić dłużej. Aquafaba to popularny zamiennik jajka, w proporcjach 3 łyżki stołowe aquafaby = jedno jajko. Można zatem w tym przepisie spróbować użyć 4 jajek zamiast aquafaby. A jak chcemy szybki przepis, to możemy zrobić tylko jedną warstwę tego ciasta w formie babeczek i też będzie pysznie:)

Reply