Ten przepis powstał na bazie innego przepisu z kaszą jaglaną. Postanowiłam sprawdzić czy wyjdzie to ciasto w nowej odsłonie, z dodatkiem dynii. I wyszło bardzo smacznie i kolorowo. Prawda taka, że smaczne brownie zawsze się obroni, w każdej wersji. 

Składniki:

Na ciasto:  

  •  200g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 1 szklanka aquafaby (woda z ok.1 puszki ciecierzycy)
  • 3-4 łyżki pasty daktylowej (opcjonalnie miód)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • ¼ szklanki zwykłej mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki dowolnych orzechów (włoskich lub laskowych)  

Warstwa jaglano-dyniowa: 

  • ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki pasty daktylowej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¾ szklanki masła orzechowego
  • ⅓ szklanki puree z dynii (lub kawałków upieczonej dynii) 

Polewa:  

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli  

Wykonanie ciasta: 

1. Czekoladę połamać i dodać do garnka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. 

2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, pastę daktylową oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę. 

3. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy i krótko wymieszać. 

4. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 – 25 minut w 180°C .  

Wykonanie warstwy jaglano-dyniowej 

1. Do garnka dodać przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, dowolne mleko roślinne, pastę daktylową oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ja zazwyczaj gotuję 15min na małym ogniu, potem wyłączam palnik i zostawiam kaszę, aby wchłoneła całe ciepło i zgęstniała.                    

2.Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Dodać mus dyniowy lub upoeczoen kawałki dynii, masło orzechowe i ponownie zblendować.  

3.Tak powstałą masę wylać na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłożyć do ponownego przestudzenia. 

Polewa

Na koniec czekoladowa polewa. Rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej i wylać na przestudzony mus. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godz.

 

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom lub kaszom, zapraszam do mojego Ebooka.