Pożywne i smaczne ciasto pełne wartościowych składników, witamin i błonnika. Zawiera orzechy i pistacje czyli bogactwo zdrowych nienasyconych tłuszczy. Ciasto jest zbite i bardzo sycące. Ma ciekawy smak i piękny zielony kolor. Zjadając kawałek: zaspokoisz ochotę na coś słodkiego, nasycisz się oraz zaopatrzysz swój organizm w zdrowe składniki.
Otóż pistacje to nie tylko niezwykle smaczne orzechy, ale także źródło licznych właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu. A to za sprawą licznych minerałów i witamin, warto sięgać po pistacje jak najczęściej. Tutaj dodane do pożywnego i smacznego ciasta, które można zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Składniki:
CIASTO – spód
- 2/3 szklanki daktyli (namoczonych)
- 2/3 szklanki nerkowców
- 2 łyżki mąki owsianej (lub innej mąki dla wersji z glutenem)
- 2 łyżki gorzkiego kakao (opcjonalnie)
- szczypta soli
Lub inny ulubiony spód. Może być spód orzechowy bez pieczenia lub spód tarty, czyli ciasta kruchego. Ja zrobiłam ostatnio spód wedle tego przepisu: kruchy zielony spód. Inna opcja to: krucha tarta.
NADZIENIE
- 1 szklanka obranych pistacji (namoczonych)
- 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki syropu klonowego (lub namoczonych daktyli)
- 3/4 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki świeżego szpinaku
- szczypta soli
Wykonanie:
Namocz orzechy, pistacje i daktyle w ciepłej wodzie na ok. 20 min. przez robieniem ciasta. Spód. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zblenduj na gładką masę. Przełóż do foremki. Umieść w zamrażarce, aby masa stwardniała.
Następnie zajmij się nadzieniem. Dodaj wszystkie składniki nadzienia i zmiksuj, aż będą bardzo gładkie i kremowe. Przełóż na spód ciasta.
Umieść z powrotem w zamrażarce na co najmniej 5 godzin, aby w pełni stwardniało. Udekoruj kawałkami pistacji i wszystkim, co chcesz! Ja udekorowałam dwoma rodzajami czekolady.