Wegańskie ciasto pistacjowe

by admin

Pożywne i smaczne ciasto pełne wartościowych składników, witamin i błonnika. Zawiera orzechy i pistacje czyli bogactwo zdrowych nienasyconych tłuszczy. Ciasto jest zbite i bardzo sycące. Ma ciekawy smak i piękny zielony kolor. Zjadając kawałek: zaspokoisz ochotę na coś słodkiego, nasycisz się oraz zaopatrzysz swój organizm w zdrowe składniki. 

Otóż pistacje to nie tylko niezwykle smaczne orzechy, ale także źródło licznych właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu. A to za sprawą licznych minerałów i witamin, warto sięgać po pistacje jak najczęściej. Tutaj dodane do pożywnego i smacznego ciasta, które można zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. 

Składniki:

CIASTO – spód

  • 2/3 szklanki daktyli (namoczonych)
  • 2/3 szklanki nerkowców 
  • 2 łyżki mąki owsianej (lub innej mąki dla wersji z glutenem)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (opcjonalnie) 
  • szczypta soli

Lub inny ulubiony spód. Może być spód orzechowy bez pieczenia lub spód tarty, czyli ciasta kruchego. Ja zrobiłam ostatnio spód wedle tego przepisu: kruchy zielony spód. Inna opcja to: krucha tarta.

NADZIENIE

  • 1 szklanka obranych pistacji (namoczonych)
  • 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych) 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki syropu klonowego (lub namoczonych daktyli)
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki świeżego szpinaku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Namocz orzechy, pistacje i daktyle w ciepłej wodzie na ok. 20 min. przez robieniem ciasta. Spód. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zblenduj na gładką masę. Przełóż do foremki. Umieść w zamrażarce, aby masa stwardniała.

Następnie zajmij się nadzieniem. Dodaj wszystkie składniki nadzienia i zmiksuj, aż będą bardzo gładkie i kremowe. Przełóż na spód ciasta. 

Umieść z powrotem w zamrażarce na co najmniej 5 godzin, aby w pełni stwardniało. Udekoruj kawałkami pistacji i wszystkim, co chcesz! Ja udekorowałam dwoma rodzajami czekolady. 

Leave a Comment