Jest lato, są wakacje, a do tego upały. A co jest najlepsze na ochłodę? Oczywiście pyszne lody. Ja i Olivia kochamy truskawki, więc teraz gdy mamy sezon na te pyszności, truskawki królują u nas codziennie pod różnymi postaciami. Zrobiłyśmy więc pyszne lody. Ale, że kochamy także warzywa i lubimy wzbogacać w wartość odżywczą wszystkie nasze dania – w naszych lodach truskawkowych wylądował świeży burak 🙂
Poniższy przepis można łatwo modyfikować. Można dodać np. garść innych owoców lub inne warzywo. Ja robię na oko, natchniona tym co mam w lodówce i na co mamy z Olivią ochotę. Baza u nas to mleczko kokosowe bo fajnie się mrozi i jest smaczne. Posłodzić według uznania. Ja dodaję kilka namoczonych na kilka minut w wodzie, suszonych daktyli.
Kupne lody to długa lista składników, a tu mamy tylko 3 produkty i robi się je ekspresowo szybko! Nie ma zatem wymówek.
Składniki:
-
2 szklanki truskawek (lub np. malin, innych owoców)
-
1 duży świeży burak
-
1 mleczko kokosowe minimum 75% masy kokosowej
-
kilka suszonych daktyli (wczesniej namoczonych w wodzie na 5-10min)
Wykonanie:
Wszystko zblendować na gładką masę. Burak jest twardy, więc ja używam do tego nutribullet. Następnie napełnić masą foremki na lody. Ja polecam foremki silikonowe, gdyż łatwo wyjmuje się z nich zmrożone gotowe lody. Foremki wstaw na kilka godzin do zamrażalnika – a potem ciesz się smakowitymi kremowymi i naturalnymi lodami, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Bez nadmiaru cukru i niepotrzebnej chemii.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.
Najnowsze komentarze