Jest lato, są wakacje, a do tego upały. A co jest najlepsze na ochłodę? Oczywiście pyszne lody. Ja i Olivia kochamy truskawki, więc teraz gdy mamy sezon na te pyszności, truskawki królują u nas codziennie pod różnymi postaciami. Zrobiłyśmy więc pyszne lody. Ale, że kochamy także warzywa i lubimy wzbogacać w wartość odżywczą wszystkie nasze dania – w naszych lodach truskawkowych wylądował świeży burak 🙂

 Poniższy przepis można łatwo modyfikować. Można dodać np. garść innych owoców lub inne warzywo. Ja robię na oko, natchniona tym co mam w lodówce i na co mamy z Olivią ochotę. Baza u nas to mleczko kokosowe bo fajnie się mrozi i jest smaczne. Posłodzić według uznania. Ja dodaję kilka namoczonych na kilka minut w wodzie, suszonych daktyli. 

Kupne lody to długa lista składników, a tu mamy tylko 3 produkty i robi się je ekspresowo szybko! Nie ma zatem wymówek. 

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek (lub np. malin, innych owoców)

  • 1 duży świeży burak

  • 1 mleczko kokosowe minimum 75% masy kokosowej

  • kilka suszonych daktyli (wczesniej namoczonych w wodzie na 5-10min)

Wykonanie:

Wszystko zblendować na gładką masę. Burak jest twardy, więc ja używam do tego nutribullet. Następnie napełnić masą foremki na lody. Ja polecam foremki silikonowe, gdyż łatwo wyjmuje się z nich  zmrożone gotowe lody. Foremki wstaw na kilka godzin do zamrażalnika – a potem ciesz się smakowitymi kremowymi i naturalnymi lodami, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Bez nadmiaru cukru i niepotrzebnej chemii.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.