Bardzo lubię miętę, za jej piękny zielony kolor, cudny zapach i orzeźwiający smak. Oraz oczywiście za wspaniałe wartości odżywcze. Do tego łatwo ją uhodować w swoim ogródku. Mięta nie wymaga żadnej specjalnej pielęgnacji i bardzo szybko się rozrasta. Używam jej często, a nigdy nie brakuje jej w moim ogródku. Do tego połączenie mięty z czekoladą jest idealne.

Zazwyczaj słodzę ciasta pastą daktylową. Jednak, w tym przepisie, dla zachowania pięknego koloru, polecam użyć syropu klonowego. Sprawdzi się tu także ksylitol. Nie bójcie się eksperymentować. Zaletą ciast warzywnych i na bazie orzechów jest to, że nie trzeba się ściśle trzymać proporcji, aby wyszły. Można modyfikować przepisy według swojego uznania i swoich preferencji smakowych oaz według tego jakie składniki mamy akurat pod ręką.

 Składniki i wykonanie:

 Foremki czekoladowe

  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao

Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę o konsystencji rozpuszczonej czekolady. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie tylko lekko ciepła.

Wlej około 2 łyżek masy do foremek i zawiruj tak, aby cała foremka była pokryta czekoladą. Może być konieczne kilkakrotne zawirowanie masy, szczególnie wzdłuż ścian babeczki (zajmuje to ok. kilka minut na foremkę). Po wystarczającym pokryciu obróć foremkę babeczki do góry nogami nad miską i pozwól, aby nadmiar czekolady kapał do miski.

Po pokryciu wszystkich foremek czekoladą, połóż je na tacy i zamrażaj przez co najmniej 1/2 godziny.

UWAGA: A jak nie chce się Tobie bawić w robienie foremek (bo mi się np. chce tylko na specjalne okazje 🙂 to proponuję Tobie zrobić orzechowo-czekoladową bazę z  tego oto przepisu (dolna wartswa), a na nią podać masę serową z poniższego przepisu. 

Masa ‚serowa’

  • 2 szklanki nerkowców namoczonych przez co najmniej 2 godziny w wodzie i odsączonych
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki liści mięty (liście z około 15 do 20 gałązek mięty)
  • 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie, dla lepszego koloru)

Połącz wszystkie powyższe składniki i zblenduj na gładką masę. Napełnij zamrożone czekoladowe foremki masą do samej krawędzi. Zamroź na co najmniej 1/2 godziny.

Ostrożnie zdejmij papierowe foremki, najpierw odrywając boki, a następnie spód. Zamroź ponownie. Wyjmij mini-serniczki z zamrażarki na co najmniej 10–15 minut przed podaniem. W zamrażalce mogą być przechowywane spokojnie przez 2 tygodnie.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.