Zdrowe pierniki o pięknym zielonym kolorze. Idealny pomysł dla tych co nie lubią lukrowanych pełnych cukru posypek. Mają ładny kolor przez co nie muszą być ozdabiane lub wystarczą minimalistyczne ozdoby. My i tak część udekurujemy bo przecież to najlepsza frajda. Czesc wyląduje na choince, a resztę rozdamy jako prezenty wraz z moimi ulubionymi piernikami z dyni, które są pyszne i pulchniutkie. Natomiast pierniki z pestek dynii z tego przepisu są kruche i cynamonowe.

Składniki:

  • 2 szklanki pestek dyni  

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 

  • 2 płaskie łyżki herbaty Matcha lub spiruliny (opcjonalnie)

  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

  • 2 łyżki cynamonu 

  • 2 łyżeczki prosyku do pieczenia

  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)

  • 1/3 lub 1/2 szklanki syropu z agawy

Wykonanie: 

Pestki dyni zmielić na mąkę – malakserem, robotem kuchennym lub młynkiem do kawy. W osobnej misce wsypać i dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, Wlać olej i syrop i połączyć z suchymi składnikami. Całość wymieszać i zagnieść ciasto.

Gdyby ciasto się kruszyło, należy dodać więcej oleju lub wody. Wałkować na grubość kilku mm (podsypując blat mąką orkiszową) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 12 minut w 160 °C.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.