Wegańskie i bezglutenowe serniczki z orzechów nerkowca. Świetne na letnie przyjęcie w ogrodzie i jako zdrowa przekąska dla naszych najmłodszych. Orzechy to bogactwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D i E (przeciwutleniacze, które działają anty-nowotworowo). Pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź. Zawierają także dużo białka i są bardzo sycące.
Ja robię je w małych silikonowych foremkach, dzięki czemu łatwo się je wyjmuje z foremki i dzięki temu mam mini babeczki, jako idealna porcja dla najmłodszych. Idealne na przyjęcie z bufetem, łatwo mieszczą się w dłoni i nie wymagają serwowania na talerzykach.
Orzechowa jasna baza
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2/3 szklanki daktyli
Zmiel oba składniki razem w robocie kuchennym. Dodaj 1 łyżeczkę wody, jeśli mieszanka jest zbyt krucha.
Czekoladowa baza
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych orzechów
- 1 szklanka daktyli
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka czystej wanilii
- 1/8 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki wody (w razie potrzeby)
Zmiel migdały w robocie kuchennym. Dodaj pozostałe składniki i zmiel aż połączy się wszystko w ciasto. Jeśli mieszanina jest zbyt krucha i sucha, dodaj trochę wody.
Nadzienie waniliowe
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 8 łyżek nektaru kokosowego (twardej masy z mleczka kokosowego min.75%)
- 2 łyżki czystego ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 laska waniliowa
- 1/8 łyżeczki soli himalajskiej
W szybkobieżnym blenderze połącz orzechy nerkowca wraz z resztą innych składników. Wymieszaj wszystko aby się ładnie połączyło. A masa stanie się gładka i kremowa. Wlej nadzienie na gotowy spód. Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Możesz przyspieszyć proces schładzania, zamrażając go przez 4-6 godzin przed przeniesieniem go do lodówki, aż będzie trwały.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka
Najnowsze komentarze