Wegańskie i bezglutenowe serniczki z orzechów nerkowca. Świetne na letnie przyjęcie w ogrodzie i jako zdrowa przekąska dla naszych najmłodszych. Orzechy to bogactwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D i E (przeciwutleniacze, które działają anty-nowotworowo). Pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź. Zawierają także dużo białka i są bardzo sycące.

Ja robię je w małych silikonowych foremkach, dzięki czemu łatwo się je wyjmuje z foremki i dzięki temu mam mini babeczki, jako idealna porcja dla najmłodszych. Idealne na przyjęcie  z bufetem, łatwo mieszczą się w dłoni i nie wymagają serwowania na talerzykach.  

Orzechowa jasna baza

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki daktyli

Zmiel oba składniki razem w robocie kuchennym. Dodaj 1 łyżeczkę wody, jeśli mieszanka jest zbyt krucha.

Czekoladowa baza

  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych orzechów
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka czystej wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki wody (w razie potrzeby)

Zmiel migdały w robocie kuchennym. Dodaj pozostałe składniki i zmiel aż połączy się wszystko w ciasto. Jeśli mieszanina jest zbyt krucha i sucha, dodaj trochę wody.

Nadzienie waniliowe

  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 8 łyżek nektaru kokosowego (twardej masy z mleczka kokosowego min.75%)
  • 2 łyżki czystego ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 laska waniliowa
  • 1/8 łyżeczki soli himalajskiej

W szybkobieżnym blenderze połącz orzechy nerkowca wraz z resztą innych składników. Wymieszaj wszystko aby się ładnie połączyło. A masa stanie się gładka i kremowa. Wlej nadzienie na gotowy spód. Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Możesz przyspieszyć proces schładzania, zamrażając go przez 4-6 godzin przed przeniesieniem go do lodówki, aż będzie trwały.   

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka