Whoopie pies to amerykańskie pulchne ciasteczka z kremem. Zwane także czarnymi księżycami. Są puszyste i miękkie jak babeczki ale formę (kształt, sposób wypiekania) mają ciasteczek. Przekładane kremem, często dyniowym lub śmietankowym.
W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na te ciekawe ciasteczka i na krem do nich. Ja podaję swoją wariację na te pyszne słodkości, które jak raz zasmakujesz, na stałe zagoszczą w Twoim domu. U mnie tradycyjnie przepis bez rafinowanego cukru oraz ze zdrowszą mąką.
W kwestii kremu padło u nas na wegański kokosowy bo jest to prezent dla babci, która uwielbia wszelkie kokosowe i marcepanowe słodkości. Idealnie pasuje tutaj także krem dyniowy, krem śmietankowy lub krem wegański.
Gramaturę składników podałam celowo w szklankach abyście mogli przepis wydrukować starszakom, którzy sami mogą upiec te ciasteczka w prezencie dla babci lub dziadka lub dla ukochanej osoby z jakiejkolwiek innej okazji 🙂
Składniki:
- 1 i pół szklanki (250 g) mąki (u mnie pół na pół mąki tortowej i mąki żytniej pełnoziarnistej)
- ½ szklanki (ok. 50-60 g) kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) dowolnego mleka (u mnie roślinne)
- 4 łyżki pasty daktylowej (pól szklanki suszonych daktyli)
- 5 łyżek oleju kokosowego (80g oleju) (lub 100g miękkiego masła)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Wykonanie ciasta:
Zacznij od przygotowania pasty daktylowej.
Masło lub olej kokosowy utrzyj z pastą daktylową. Ręcznie lub mikserem na powolnych obrotach. Ucierając dodaj jedno całe jajko. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę i sól). Dodaj do maślanej masy na przemian z mlekiem, utrzyj ręcznie lub mikserem.
Na koniec dodaj nasiona laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Masa powinna być gęsta i klejąca ale nie za bardzo.
Jeśli będzie trudno miksować masę mikserem to warto dodać po łyżce mleka i oleju.
Wykładaj łyżką okrągłe ciastka na blachę wyłożoną papierem, zostawiając przerwy między ciasteczkami, ciut większe odstępy niż np. przy piernikach. Ciasteczka ładnie wyrastają.
Piec ok. 12-14 min w temp. 180°C.
W międzyczasie zrobić dowolny krem. Na samym końcu masą kremową przekładać po dwa ciasteczka.