Whoopie pies – pulchne ciasteczka bez cukru

by admin

Whoopie pies to amerykańskie pulchne ciasteczka z kremem. Zwane także czarnymi księżycami. Są puszyste i miękkie jak babeczki ale formę (kształt, sposób wypiekania) mają ciasteczek. Przekładane kremem, często dyniowym lub śmietankowym. 

W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na te ciekawe ciasteczka i na krem do nich. Ja podaję swoją wariację na te pyszne słodkości, które jak raz zasmakujesz, na stałe zagoszczą w Twoim domu. U mnie tradycyjnie przepis bez rafinowanego cukru oraz ze zdrowszą mąką.

W kwestii kremu padło u nas na wegański kokosowy bo jest to prezent dla babci, która uwielbia wszelkie kokosowe i marcepanowe słodkości. Idealnie pasuje tutaj także krem dyniowy, krem śmietankowy lub krem wegański.  

Gramaturę składników podałam celowo w szklankach abyście mogli przepis wydrukować starszakom, którzy sami mogą upiec te ciasteczka w prezencie dla babci lub dziadka lub dla ukochanej osoby z jakiejkolwiek innej okazji 🙂

Składniki: 

  • 1 i pół szklanki (250 g) mąki (u mnie pół na pół mąki tortowej i mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • ½ szklanki (ok. 50-60 g) kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (250 ml) dowolnego mleka (u mnie roślinne)
  • 4 łyżki pasty daktylowej  (pól szklanki suszonych daktyli)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (80g oleju) (lub 100g miękkiego masła)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii

Wykonanie ciasta: 

Zacznij od przygotowania pasty daktylowej.

Masło lub olej kokosowy utrzyj z pastą daktylową. Ręcznie lub mikserem na powolnych obrotach.  Ucierając dodaj jedno całe jajko. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę i sól). Dodaj do maślanej masy na przemian z mlekiem, utrzyj ręcznie lub mikserem.

Na koniec dodaj nasiona laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Masa powinna być gęsta i klejąca ale nie za bardzo.

Jeśli będzie trudno miksować masę mikserem to warto dodać po łyżce mleka i oleju.

Wykładaj łyżką okrągłe ciastka na blachę wyłożoną papierem, zostawiając przerwy między ciasteczkami, ciut większe odstępy niż np. przy piernikach. Ciasteczka ładnie wyrastają.

Piec ok. 12-14 min w temp. 180°C.

W międzyczasie zrobić dowolny krem. Na samym końcu masą kremową przekładać po dwa ciasteczka.

 

Leave a Comment