Tradycyjne i popularne pieguski są bardzo słodkie, a na ich etykiecie znajdziecie długą listę niezdrowych składników. Domowa ich wersja jest dużo zdrowsza i zrobisz ją w kilka minut używając tylko 5 produktów. Te razowe pieguski zawierają o połowę mniej cukru, tłuszczu a zarazem zawierają korzystnie wpływający na naszą przemianę materii – błonnik, bo używamy tutaj mąki razowej, a nie bezwartościowej mąki białej. Można powiedzieć, że są to pieguski w wersji fit, zdrowsze i mniej kaloryczne.
Niedługo Wielkanoc, więc używając foremek w zajączki, kaczuszki czy jajeczka, można wyczarować zdrowy prezent dla swoich dzieci lub najbliższych. To będzie mój prezent dla mojej dwulatki i trójki dzieci moich przyjaciół, z którymi będziemy spędzać tegoroczne święta 🙂
Składniki:
- 1 i 1/5 szklanki (150g) mąki żytniej razowej
- 3 łyżki (50g) zimnego oleju kokosowego
- 1/2 tabliczki (50g) gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
- 3 łyżki pasty daktylowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/5 szklanki (40 ml) mleka roślinnego
Wykonanie ciasta:
- Mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj.
- Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki.
- Mleko, zimny olej kokosowy, ekstrakt waniliowy wymieszaj.
- Proszek do pieczenia dodaj do mąki.
- Wlej płynne składniki do suchych składników, wyrabiaj do momentu połączenia się składników w jedną masę. Pod koniec dodaj kawałki czekolady.
- Zawiń w folię lub papier i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (możesz podsypać odrobiną mąki) wykrój foremką ok 20 ciastek.
- Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ok 8-10 minut. Program pieczenia góra-dół bez termoobiegu,
- Poczekaj aż ostygną, przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj zamknięte.
Pomocne wskazówki
- Olej kokosowy możesz zastąpić masłem w tych samych proporcjach, a mleko roślinne mlekiem krowim, jeżeli nie unikasz nabiału w diecie
- Polecam użyć mąkę żytnią razową, ale możesz zastąpić ją w połowie mąką żytnią jasną, lub pszenną, ciastka także wyjdą i będą równie pyszne.
- Pastę daktylową możesz zastąpić ewentualnie ksylitolem/erytrolem. Jeżeli użyjesz ksylitolu lub erytrolu to dodaj do masy więcej mleka roślinnego.
- Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze zdrowymi wypiekami, ciastka mogą wydać ci się ciut za mało słodkie. Możesz dodać o jedną łyżkę wybranego słodzika więcej lub polać ciastka np. gorzką czekoladą. Dla mnie i moich najbliższych jest to idealne połączenie, ale przepis można dostosować do swoich preferencji smakowych 🙂
- Jeżeli lubisz kawę, to w zastępstwie mleka roślinnego lub w jego części zastosuj napar z kawy. Ciasta będą miały przyjemną nutę kawową.
- Zamiast kawałków gorzkiej czekolady możesz dodać rodzynki, żurawinę lub ulubione orzechy czy ziarna słonecznika.