Wielkanocne razowe pieguski (wegańskie)

by admin

Tradycyjne i popularne pieguski są bardzo słodkie, a na ich etykiecie znajdziecie długą listę niezdrowych składników. Domowa ich wersja jest dużo zdrowsza i zrobisz ją w kilka minut używając tylko 5 produktów.  Te razowe pieguski zawierają o połowę mniej cukru, tłuszczu a zarazem zawierają korzystnie wpływający na naszą przemianę materii – błonnik, bo używamy tutaj mąki razowej, a nie bezwartościowej mąki białej. Można powiedzieć, że są to pieguski w wersji fit, zdrowsze i mniej kaloryczne.

Niedługo Wielkanoc, więc używając foremek w zajączki, kaczuszki czy jajeczka, można wyczarować zdrowy prezent dla swoich dzieci lub najbliższych. To będzie mój prezent dla mojej dwulatki i trójki dzieci moich przyjaciół, z którymi będziemy spędzać tegoroczne święta 🙂 

Składniki:

  • 1 i 1/5 szklanki (150g) mąki żytniej razowej
  • 3 łyżki (50g) zimnego oleju kokosowego
  • 1/2 tabliczki (50g) gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
  • 3 łyżki pasty daktylowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki (40 ml) mleka roślinnego

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj.
  2. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki.
  3. Mleko, zimny olej kokosowy, ekstrakt waniliowy wymieszaj.
  4. Proszek do pieczenia dodaj do mąki.
  5. Wlej płynne składniki do suchych składników, wyrabiaj do momentu połączenia się składników w jedną masę. Pod koniec dodaj kawałki czekolady.
  6. Zawiń w folię lub papier i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (możesz podsypać odrobiną mąki) wykrój foremką ok 20 ciastek.
  8. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ok 8-10 minut. Program pieczenia góra-dół bez termoobiegu,
  9. Poczekaj aż ostygną, przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj zamknięte.

Pomocne wskazówki

  • Olej kokosowy możesz zastąpić masłem w tych samych proporcjach, a mleko roślinne mlekiem krowim, jeżeli nie unikasz nabiału w diecie
  • Polecam użyć mąkę żytnią razową, ale możesz zastąpić ją w połowie mąką żytnią jasną, lub pszenną, ciastka także wyjdą i będą równie pyszne.
  • Pastę daktylową możesz zastąpić ewentualnie ksylitolem/erytrolem. Jeżeli użyjesz ksylitolu lub erytrolu to dodaj do masy więcej mleka roślinnego.
  • Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze zdrowymi wypiekami, ciastka mogą wydać ci się ciut za mało słodkie. Możesz dodać o jedną łyżkę wybranego słodzika więcej lub polać ciastka np. gorzką czekoladą. Dla mnie i moich najbliższych jest to idealne połączenie, ale przepis można dostosować do swoich preferencji smakowych 🙂
  • Jeżeli lubisz kawę, to w zastępstwie mleka roślinnego lub w jego części zastosuj napar z kawy. Ciasta będą miały przyjemną nutę kawową.
  • Zamiast kawałków gorzkiej czekolady możesz dodać rodzynki, żurawinę lub ulubione orzechy czy ziarna słonecznika.

Leave a Comment