Pisałam już o tym jak ciasta sklepowe nas trują i dlaczego warto omijać je wielkim łukiem. Wiemy już, że ciasta domowe są nie tylko smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze.
Wystarczy kilka sztuczek, aby przygotowywać desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników. Rezygnując z masła, pszennej mąki i cukru, można zaoszczędzić dużo kalorii, bez straty dla smaku wypieku. Taka zdrowa przekąska może być naprawdę pyszna, a zarazem pożywna.
Unikajmy cukru
Przede wszystkim to ciasto, które nie zawiera zbyt dużej ilości cukru. Nie pomoże to tylko uniknięciu otyłości i nadwagi – nadmiar węglowodanów w diecie może prowadzić także do wielu innych, często poważnych schorzeń, osłabienia odporności oraz szybszego starzenia się skóry. Chcesz być zdrowa i piękna, unikaj cukru.
Uważajmy na tłuszcz
Niebezpieczne dla zdrowia są te tłuszcze, które w procesie przemysłowym zostają utwardzane. Dzięki zmianie konsystencji olejów roślinnych przedłużana jest ich żywotność oraz trwałość, dlatego tak chętnie dodawane są do produktów z długim terminem przydatności. Dzięki nim np. ciasteczka „sklepowe” tak długo są „świeże” i kruche. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, otyłość, miażdżycę czy choroby nowotworowej. Piekąc w domu możemy tego uniknąć. Plus poprzez różne sztuczki obniżyć zawartość tłuszczu i zmniejszyć kaloryczność naszego wypieku.
5 sposobów na zdrowsząwersję tradycyjnego domowego ciasta
- Tajna broń – owoce
Ciasto z owocami to klasyk, ale dla ograniczenia kalorii, warto ich użyć nie w formie dodatku, a głównego składnika. Zmiażdżone banany, mus z jabłek czy awokado sprawią, że deser będziemiękki, wilgotny i dłużej zachowa świeżość. Warto rozpocząć od prostego chlebka bananowego. Dzięki słodkim owocom do masy nie trzeba dodawać zbyt dużo cukru, a ich konsystencja sprawia, że nie potrzebujemy masła. Do ciasta warto dodać ulubione bakalie, a całość posłodzić zdrowszym zamiennikiem cukru, np. miodem a najlepiej pastą daktylową.
- A co powiecie na warzywa?
Ciasta z warzywami już nikogo nie dziwią. Pokochaliśmy marchewkowe i dyniowe, które są bardzo wilgotne, aromatyczne i dobrze komponują się z korzennymi przyprawami.
Największą ich zaletą jest to, że ciasta warzywne pozwalają w łatwy i wyjątkowo przyjemny sposób przemycić do diety cenne witaminy i inne substancje odżywcze jak błonnik. Ponadto niektóre warzywa takie jak np. burak czy dynia, zawierają w sobie naturalną słodycz, która sprawia, że spokojnie można uniknąć dodatkowego dosładzania. Do wypieków można wykorzystać wiele różnorodnych warzyw. Rozdrobnione świetnie zastępują „mokre” składniki, czyli masło lub olej. Prócz znanej w tej roli marchewki, inne warzywa to cukinia, szpinak czy ogórek. Powstaną z nich pyszne i aromatyczne ciasta, a i tak nikt nie uwierzy, że jest w nich tyle warzyw.
Ciasta warzywne to prawdziwy rarytas, który jest nie tylko smaczny, ale także pozwala w łatwy i wyjątkowo przyjemny sposób przemycić do diety cenne witaminy i inne substancje odżywcze jak błonnik. Ponadto niektóre warzywa takie jak np. burak czy dynia, zawierają w sobie naturalną słodycz, która sprawia, że spokojnie można uniknąć dodatkowego dosładzania. Do wypieków można wykorzystać wiele różnorodnych warzyw. Prócz znanej w tej roli marchewki, inne warzywa to cukinia, szpinak czy ogórek. Powstaną z nich pyszne i aromatyczne ciasta, a i tak nikt nie uwierzy, że jest w nich tyle warzyw.
- Kasza nie tylko na obiad
Miłośnicy zdrowego stylu życia przepadają za kaszą jaglaną, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do obiadu czy sałatki, ale można z niej zrobić „jaglankę”, czyli odpowiednik owsianki, desery oraz ciasta. Kasza jaglana jest zdrowa, działa odkwaszająco i dostarcza wielu witamin i minerałów. Warto sięgać po nią jak najczęściej, zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ rozgrzewa i pomaga na problemy z zatokami. Kasza jaglana może być składnikiem czekoladowego brownie (przepis). Warto wymieszać ją z prażonymi jabłkami, orzechami i miodem, aby uzyskać smakowity i pożywny deser.
- Błonnik prosto z ciasteczka
Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów. Są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Osoby na diecie powinny dbać o to, by ich jadłospis był bogaty w ten składnik. Można to zrobić w bardzo smaczny sposób – piekąc ciasteczka z płatkami owsianymi.
Małe i pożywne idealnie sprawdzą się jako podwieczorek, ale równie dobrze można je zjeść na drugie śniadanie w pracy. Do zdrowych ciasteczek owsianych warto dodać naturalne masło orzechowe, suszone owoce, nasiona, pestki oraz orzechy. Dzięki tym składnikom deser zamieni się w przekąskę pełną wartości odżywczych.
Błonnik występuje w produktach pełnoziarnistych, dlatego używam i polecam taką mąkę do ciast. Bogate w błonnik są również warzywa i owoce. Dlatego ciasta warzywne z pełnoziarnistej mąki sa sycące i pożywne.
- Orzechy zamiast mąki
Biała pszenna mąka to składnik, którego należy unikać, będąc na diecie. Jest też wykluczona z żywienia osób z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten. Nie musi to jednak oznaczać pożegnania z ciastami. Mielone orzechy idealnie sprawdzą się jako mąka w wielu przepisach na słodkości. Nie zawierają glutenu, dostarczają witamin i minerałów, a dzięki nim wypieki są wilgotne i bardzo aromatyczne. Do pieczenia można wykorzystać mielone migdały, orzechy laskowe, włoskie czy pekany. Są dostępne w sklepach spożywczych, ale można je też zmielić w domu przy pomocy blendera lub maszyny do mielenia kawy. Można je cześniej uprażyć je, aby wydobyć niezwykły zapach.
Najnowsze komentarze