Tradycyjne czekoladowe zajączki czy jajeczka to niestety masa cukru, który nie służy zdrowiu naszym dzieciom. Ale święta czy inne uroczystość bez słodyczy byłyby jednak smutne i nudne, i małe co nie co wiadomo nie zaszkodzi. Jednak proponuję dużo zdrowszą wersję takich czekoladek, które szybko zrobisz sama (lub z pomocą twojej pociechy :-). Przygotowując sama słodycze masz kontrolę nad tym, co do nich trafia, ile cukru i unikasz zbędnych dodatków jak np. barwników czy niezdrowego oleju palmowego, który zawiera głównie tłuszcze nasycone. 

Składniki (na ok.12 mini czekoladek):

  • 5 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżki gorzkiego kakao lub karobu
  • 3 łyżki zmielonych orzechów np. nerkowców lub migdałów
  • 2-3 łyżeczki syropu daktylowego/miodu

Wykonanie:

Olej rozpuszczamy w małym rondelku na gazie lub w szklanej misce włożonej do mikrofali. Do rozpuszczonego oleju dodajemy kakao lub karob i mieszamy aby uzyskać jednolita masę. Dodajemy zmielone orzechy i wybrany słodzik i ponownie mieszamy. Przelej masę do foremek (polecam silikonowe) i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Pomocne wskazówki

  • Olej kokosowy możesz zastąpić masłem w tych samych proporcjach, a mleko roślinne mlekiem krowim, jeżeli nie unikasz nabiału w diecie.
  • Zostaw na 3 minutki przed dodaniem miodu, aby nie stracił swoich wartości.

  • Polecam formę silikonową do czekoladek.

  • Przechowuj czekoladki w zimnym, najlepiej lodowce, gdyż te czekoladki szybciej się rozpuszczają w temp. Pokojowej niż tradycyjna czekolada.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.