Tradycyjne czekoladowe zajączki czy jajeczka to niestety masa cukru, który nie służy zdrowiu naszym dzieciom. Ale święta czy inne uroczystość bez słodyczy byłyby jednak smutne i nudne, i małe co nie co wiadomo nie zaszkodzi. Jednak proponuję dużo zdrowszą wersję takich czekoladek, które szybko zrobisz sama (lub z pomocą twojej pociechy :-). Przygotowując sama słodycze masz kontrolę nad tym, co do nich trafia, ile cukru i unikasz zbędnych dodatków jak np. barwników czy niezdrowego oleju palmowego, który zawiera głównie tłuszcze nasycone.
Składniki (na ok.12 mini czekoladek):
- 5 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżki gorzkiego kakao lub karobu
- 3 łyżki zmielonych orzechów np. nerkowców lub migdałów
- 2-3 łyżeczki syropu daktylowego/miodu
Wykonanie:
Olej rozpuszczamy w małym rondelku na gazie lub w szklanej misce włożonej do mikrofali. Do rozpuszczonego oleju dodajemy kakao lub karob i mieszamy aby uzyskać jednolita masę. Dodajemy zmielone orzechy i wybrany słodzik i ponownie mieszamy. Przelej masę do foremek (polecam silikonowe) i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Pomocne wskazówki
Olej kokosowy możesz zastąpić masłem w tych samych proporcjach, a mleko roślinne mlekiem krowim, jeżeli nie unikasz nabiału w diecie.
Zostaw na 3 minutki przed dodaniem miodu, aby nie stracił swoich wartości.
Polecam formę silikonową do czekoladek.
Przechowuj czekoladki w zimnym, najlepiej lodowce, gdyż te czekoladki szybciej się rozpuszczają w temp. Pokojowej niż tradycyjna czekolada.