Warzywne Ciasta logo

Zdrowe czekoladki na Wielkanoc

by admin

Tradycyjne czekoladowe zajączki czy jajeczka to niestety masa cukru, który nie służy zdrowiu naszym dzieciom. Ale święta czy inne uroczystość bez słodyczy byłyby jednak smutne i nudne, i małe co nie co wiadomo nie zaszkodzi. Jednak proponuję dużo zdrowszą wersję takich czekoladek, które szybko zrobisz sama (lub z pomocą twojej pociechy :-). Przygotowując sama słodycze masz kontrolę nad tym, co do nich trafia, ile cukru i unikasz zbędnych dodatków jak np. barwników czy niezdrowego oleju palmowego, który zawiera głównie tłuszcze nasycone. 

Składniki (na ok.12 mini czekoladek):

  • 5 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżki gorzkiego kakao lub karobu
  • 3 łyżki zmielonych orzechów np. nerkowców lub migdałów
  • 2-3 łyżeczki syropu daktylowego/miodu

Wykonanie:

Olej rozpuszczamy w małym rondelku na gazie lub w szklanej misce włożonej do mikrofali. Do rozpuszczonego oleju dodajemy kakao lub karob i mieszamy aby uzyskać jednolita masę. Dodajemy zmielone orzechy i wybrany słodzik i ponownie mieszamy. Przelej masę do foremek (polecam silikonowe) i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Pomocne wskazówki

  • Olej kokosowy możesz zastąpić masłem w tych samych proporcjach, a mleko roślinne mlekiem krowim, jeżeli nie unikasz nabiału w diecie.

  • Zostaw na 3 minutki przed dodaniem miodu, aby nie stracił swoich wartości.

  • Polecam formę silikonową do czekoladek.

  • Przechowuj czekoladki w zimnym, najlepiej lodowce, gdyż te czekoladki szybciej się rozpuszczają w temp. Pokojowej niż tradycyjna czekolada.

Leave a Comment