Dżem to lubiany często przez dzieci dodatek do kanapek, i nie tylko. Świetny także do gofrów czy jogurtu naturalnego. Sprawdzałaś kiedyś etykietę sklepowego dżemu? Lista jest długa, a na pierwszym miejscu znajdziesz najczęściej nie owoce, a sam cukier – który gra pierwsze skrzypce. Zawartość owoców to średnio zaledwie 40%!

Domowy dżem truskawkowy z chia jest szybki i latwy w przygotowaniu, a co najważniejsze – zdrowszy. Bez cukru, bez żelfixów, bez żadnych ulepszaczy. A zawartość owoców to 100%! I zrobisz go ekspresowo! 

Składniki:

  • Szklanka owoców (np. truskawki)

  • Skórka z 1 cytryny/limonki 

  • Sok z 1/2 cytryny/limonki 

  • 2 łyżki pasty daktylowej (opcjonalnie)

  • 1 łyżka nasion chia 

  • Garść mięty (opcjonalnie) 

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz nasion chia – włożyć do garnka i gotować na małym ogniu ok. 15min. Następnie dodać nasiona chia i  gotować kolejne 5min i gotowe.

 Zobacz jakie to proste!

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze, zapraszam do mojego Ebooka.