Zdrowy lukier na pierniki i ciasteczka

by admin
zdrowy lukier

Czy istnieje coś takiego jak zdrowy i wegański lukier? O dziwo tak. 

Nie jestem fanką typowego lukru, gdyż mnóstwo w nim bezwartościowego białego rafinowanego cukru, którego ja nigdy w kuchni najzwyczajniej nie mam. Gdy robimy pierniki to wtedy lecę i kupuję cukier puder 😉 Ten jedyny raz w roku.

Jednak jak inaczej udekorować pierniczki niż lukrem z cukru pudru?  

W zabawie z piernikami, jedną z fajniejszych atrakcji to właśnie dekorowanie. Co prawda można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, ale dzieci lubią kolory, które pozwalają na więcej kombinacji, pobudzenie kreatywności. I ja też lubię tą zabawę z kolorami. Dlatego co roku kombinuję z barwami używając naturalnych składników. 

Dlatego choć ciasta i ciasteczka zazwyczaj dekorujemy czekoladą lub niczym, to pierniki lubimy robić z lukrem. Dla osób dbających o linię lub jak nasza rodzina, nie lubiących zbyt słodkich słodkości, można ozdobić pierniki skromnie samymi wzorkami z lukru. Jednak dzieci to i tak zawsze poszaleją z ilością polewy, nie prawdaż? A co gdy wszyscy chcemy zaszaleć z polewą i dekoracjami? 😉 

Jeśli unikamy cukrowych polew lub na przykład nie jemy jajek (bo najlepszy lukier to białko kurze wymieszane z cukrem pudrem, nieprawdaż? :), to można zrobić ‘lukier’ z innych, i uwaga – lepszych składników.  

Trochę poeksperymentowałam i tak o to powstał poniższy przepis, bez rafinowanego cukru i bez jajek. I o dziwo, już pierwsza próba była udana, więc jestem z siebie mega dumna! Lukier ładnie twardnieje i dobrze się trzyma w temperaturze pokojowej. Dobrze się nim też dekoruje. A do tego ma ciekawy słodki kokosowo-budyniowy smak, dużo fajniejszy niż tradycyjny lukier czy cukrowa polewa. Dla mnie bomba 🙂

Bardzo ciekawa jestem jak się Tobie spodoba ten przepis?  

PRZEPIS

Składniki: 

  • 70 g wiórków kokosowych (najlepiej tych drobnych) 
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 ml mleka kokosowego (lub dowolne inne mleko)
  • 1 łyżka miodu (ok. 40g)
  • 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego w proszku (lub waniliowego) 

Wykonanie 

Zaczynamy od zmielenia wiórków kokosowych na drobny pył. Ja używam do tego maszynki do mielenia kawy.   

Następnie mleko i olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby olej kokosowy ładnie się roztopił. Powstały płyn powinien być letni, nie za ciepły. Do letniej masy dodajemy miód i dobrze mieszamy, aby miód także się rozpuścił. Następnie dodajemy zmielone wiórki kokosowe oraz budyń i ponownie dobrze mieszamy.

Powstaję gęsta masa, która możemy udekorować pierniki lub inne ulubione ciasteczka.Masa może być trochę grudkowata, ale na ciasteczkach ładnie się wygładza , gdy już zastygnie.Dzięki zawartości kokosa bardzo fajnie połyskuje. 

Po dekoracji, pierniki wstawić do lodówki, aby ‘masa lukrowa’ ładnie stwardniała.  

Lukier naturalnie barwiony 

A jak zrobić polewę lukrową w kolorach? Do powyższego lukru dodajemy po łyżeczce lub łyżce naturalnych barwników (dodaj trochę na oko, i potem dodaj więcej jeśli potrzeba): 

  • Kolor niebieski – klitoria ternateńska (mielony kwiat w proszku)
  • Kolor czerwony – różdżka smaku (truskawkowa) firmy Helpa ale wyjdzie jaśniutki kolor
  • Kolor żółty – kurkuma (jednak jest intensywna w smaku więc używamy z rozwagą 😉
  • Kolor zielony – zmielony groszek w proszku (lub spirulina)
  • Kolor różowy – suszony burak
  • Kolor brązowy – gorzkie kakao lub karob
Te naturalne składniki kupisz łatwo w sklepach internetowych. 

Leave a Comment

13 komentarzy

Marlena 04/12/2023 - 13:42

Niestety nie zastyga

Reply
admin 04/12/2023 - 14:07

A trzymałaś się proporcji? masa wychodzi taka gumowa elastyczna i klei się ładnie na piernikach, potem lekko sztywnieje. nie tak jak tradycyjny lukier, ale utrzymuję się bez problemu. Wieszamy nawet na choince i się trzyma. Tutaj video na Fb gdzie pokazuję konsytencję lukru, może będzie pomocne?
https://fb.watch/oJBCRCGZir/

Reply
Ola 09/12/2022 - 21:37

Ciekawy pomysł na lukier. Proszę jedynie o podpowiedź, budyń ma być w proszku czy już ugotowany?

Reply
admin 15/12/2022 - 13:51

budyń w proszku 🙂 w połączeniu z kokosoem i mleczkiem zagęszcza i tworzy fajną masę 🙂 ewentualne grudki potem się wygładzają na ciastkach 🙂

Reply
admin 15/12/2022 - 13:51

budyń w proszku 🙂 w połączeniu z kokosem i mleczkiem zagęszcza i tworzy fajną masę 🙂 ewentualne grudki potem się wygładzają na ciastkach 🙂

Reply
Gosia 11/12/2020 - 19:50

Mielone wiórki można zastąpić mąką kokosową?

Reply
admin 11/12/2020 - 20:07

Testowałam tylko z wiórkami. Mąka będzie bardziej sypka i mniej klejąca więc nie jestem pewna czy się uda. Myślę, że z wiórkami będzie pewniejsza opcja 🙂

Reply
Dominika 11/12/2020 - 12:43

A zamiast oleju kokosowego może być zwykły olej w sensie słonecznikowy /rzepakowy?

Reply
admin 11/12/2020 - 20:08

Niestety nie, olej kokosowy jest stały w temperaturze pokojowej a inne oleje są ciekłe stąd lukier nie zastygnie na ciasteczkach.

Reply
Mmm 05/12/2021 - 23:35

A maslo?

Reply
admin 06/12/2021 - 06:04

Masło powinno zadziałać bo jak olej kokosowy, można go roztopić a potem zastyga. Sama chętnie przetestuję w tym roku ta taką opcję 🙂

Reply
Sławomira 09/12/2020 - 11:30

dzień dobry , czy musi być budyń ? ja nie używam budyniu ze sklepu bo zawsze są jakieś dodatki niezdrowe , mąka ziemniaczana lub z tapioki wystarczy ?

Reply
admin 09/12/2020 - 21:12

Nie musi być budyń, może być mąka ziemniaczana.Dobrze celowane 🙂 ja także nie jestem fanką sklepowych budyniów 😉 na szczęście tutaj potrzebujemy małą ilość, która daje fajny waniliowy smak. Można dodać świeżą laskę wanilii (na oko) lub kilka kropel esencji waniliowej 🙂

Reply