Czy istnieje coś takiego jak zdrowy lub zdrowszy lukier? O dziwo tak. 

Nie jestem fanką typowego lukru, gdyż mnóstwo w nim bezwartościowego białego rafinowanego cukru, którego ja nigdy w kuchni najzwyczajniej nie mam. Gdy robimy pierniki to wtedy lecę i kupuję cukier puder 😉 Ten jedyny raz w roku. 

Jednak jak inaczej udekorować pierniczki niż lukrem z cukru pudru?  

W zabawie z piernikami, jedną z fajniejszych atrakcji to właśnie dekorowanie. Co prawda można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, ale dzieci lubią kolory, które pozwalają na więcej kombinacji, pobudzenie kreatywności. I ja też lubię tą zabawę z kolorami. Dlatego co roku kombinuję z barwami używając naturalnych składników. 

Dlatego choć ciasta i ciasteczka zazwyczaj dekorujemy czekoladą lub niczym, to pierniki lubimy robić z lukrem. Dla osób dbających o linię lub jak nasza rodzina, nie lubiących zbyt słodkich słodkości, można ozdobić pierniki skromnie samymi wzorkami z lukru. Jednak dzieci to i tak zawsze poszaleją z ilością polewy, nie prawdaż? A co gdy wszyscy chcemy zaszaleć z polewą i dekoracjami? 😉 

Jeśli unikamy cukrowych polew lub na przykład nie jemy jajek (bo najlepszy lukier to białko kurze wymieszane z cukrem pudrem, nie[rawdaż? :), to można zrobić ‘lukier’ z innych i uwaga – lepszych składników.  

Trochę poeksperymentowałam i tak o to powstał poniższy przepis, bez rafinowanego cukru i bez jajek. I o dziwo, już pierwsza próba była udana, więc jestem z siebie mega dumna! Lukier ładnie twardnieje i dobrze się trzyma w temperaturze pokojowej. Dobrze się nim też dekoruje. A do tego ma ciekawy słodki kokosowo-budyniowy smak, dużo fajniejszy niż tradycyjny lukier czy cukrowa polewa. Dla mnie bomba!

Bardzo ciekawa jestem jak się Tobie spodoba ten przepis?  

PRZEPIS

Składniki: 

  • 70 g wiórków kokosowych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 ml mleka kokosowego (lub dowolne inne mleko)
  • 1 łyżka miodu (ok. 40g)
  • 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego (lub waniliowego) 

Wykonanie 

Zaczynamy od zmielenia wiórków kokosowych na drobny pył. Ja używam do tego maszynki do mielenia kawy.   

Następnie mleko i olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby olej kokosowy ładnie się roztopił. Powstały płyn powinien być letni, nie za ciepły. Do letniej masy dodajemy miód i dobrze mieszamy aby miód także się rozpuścił. Następnie dodajemy zmielone wiórki kokosowe oraz budyń i ponownie dobrze mieszamy.  

Powstaję gęsta masa, która możemy udekorować pierniki lub inne ulubione ciasteczka. 

Po dekoracji, pierniki wstawić do lodówki, aby ‘masa lukrowa’ ładnie stwardniała.  

Lukier naturalnie barwiony 

A jak zrobić polewę lukrową w kolorach? Do powyższego lukru dodajemy po łyżeczce lub łyżce naturalnych barwników (dodaj trochę na oko, i potem dodaj więcej jeśli potrzeba): 

  • Kolor niebieski – klitoria ternateńska (mielony kwiat w proszku)
  • Kolor czerwony – różdżka smaku (truskawkowa) firmy Helpa
  • Kolor żółty – kurkuma
  • Kolor zielony – zmielony groszek w proszku (lub spirulina)
  • Kolor różowy – kilka kropli soku z buraka
  • Kolor brązowy – gorzkie kakao lub karob