Czy istnieje coś takiego jak zdrowy i wegański lukier? O dziwo tak.
Nie jestem fanką typowego lukru, gdyż mnóstwo w nim bezwartościowego białego rafinowanego cukru, którego ja nigdy w kuchni najzwyczajniej nie mam. Gdy robimy pierniki to wtedy lecę i kupuję cukier puder 😉 Ten jedyny raz w roku.
Jednak jak inaczej udekorować pierniczki niż lukrem z cukru pudru?
W zabawie z piernikami, jedną z fajniejszych atrakcji to właśnie dekorowanie. Co prawda można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, ale dzieci lubią kolory, które pozwalają na więcej kombinacji, pobudzenie kreatywności. I ja też lubię tą zabawę z kolorami. Dlatego co roku kombinuję z barwami używając naturalnych składników.
Dlatego choć ciasta i ciasteczka zazwyczaj dekorujemy czekoladą lub niczym, to pierniki lubimy robić z lukrem. Dla osób dbających o linię lub jak nasza rodzina, nie lubiących zbyt słodkich słodkości, można ozdobić pierniki skromnie samymi wzorkami z lukru. Jednak dzieci to i tak zawsze poszaleją z ilością polewy, nie prawdaż? A co gdy wszyscy chcemy zaszaleć z polewą i dekoracjami? 😉
Jeśli unikamy cukrowych polew lub na przykład nie jemy jajek (bo najlepszy lukier to białko kurze wymieszane z cukrem pudrem, nieprawdaż? :), to można zrobić ‘lukier’ z innych, i uwaga – lepszych składników.
Trochę poeksperymentowałam i tak o to powstał poniższy przepis, bez rafinowanego cukru i bez jajek. I o dziwo, już pierwsza próba była udana, więc jestem z siebie mega dumna! Lukier ładnie twardnieje i dobrze się trzyma w temperaturze pokojowej. Dobrze się nim też dekoruje. A do tego ma ciekawy słodki kokosowo-budyniowy smak, dużo fajniejszy niż tradycyjny lukier czy cukrowa polewa. Dla mnie bomba 🙂
Bardzo ciekawa jestem jak się Tobie spodoba ten przepis?
PRZEPIS
Składniki:
- 70 g wiórków kokosowych (najlepiej tych drobnych)
- 50 g oleju kokosowego
- 50 ml mleka kokosowego (lub dowolne inne mleko)
- 1 łyżka miodu (ok. 40g)
- 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego w proszku (lub waniliowego)
Wykonanie
Zaczynamy od zmielenia wiórków kokosowych na drobny pył. Ja używam do tego maszynki do mielenia kawy.
Następnie mleko i olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby olej kokosowy ładnie się roztopił. Powstały płyn powinien być letni, nie za ciepły. Do letniej masy dodajemy miód i dobrze mieszamy, aby miód także się rozpuścił. Następnie dodajemy zmielone wiórki kokosowe oraz budyń i ponownie dobrze mieszamy.
Powstaję gęsta masa, która możemy udekorować pierniki lub inne ulubione ciasteczka.Masa może być trochę grudkowata, ale na ciasteczkach ładnie się wygładza , gdy już zastygnie.Dzięki zawartości kokosa bardzo fajnie połyskuje.
Po dekoracji, pierniki wstawić do lodówki, aby ‘masa lukrowa’ ładnie stwardniała.
Lukier naturalnie barwiony
A jak zrobić polewę lukrową w kolorach? Do powyższego lukru dodajemy po łyżeczce lub łyżce naturalnych barwników (dodaj trochę na oko, i potem dodaj więcej jeśli potrzeba):
- Kolor niebieski – klitoria ternateńska (mielony kwiat w proszku)
- Kolor czerwony – różdżka smaku (truskawkowa) firmy Helpa ale wyjdzie jaśniutki kolor
- Kolor żółty – kurkuma (jednak jest intensywna w smaku więc używamy z rozwagą 😉
- Kolor zielony – zmielony groszek w proszku (lub spirulina)
- Kolor różowy – suszony burak
- Kolor brązowy – gorzkie kakao lub karob
13 komentarzy
Niestety nie zastyga
A trzymałaś się proporcji? masa wychodzi taka gumowa elastyczna i klei się ładnie na piernikach, potem lekko sztywnieje. nie tak jak tradycyjny lukier, ale utrzymuję się bez problemu. Wieszamy nawet na choince i się trzyma. Tutaj video na Fb gdzie pokazuję konsytencję lukru, może będzie pomocne?
https://fb.watch/oJBCRCGZir/
Ciekawy pomysł na lukier. Proszę jedynie o podpowiedź, budyń ma być w proszku czy już ugotowany?
budyń w proszku 🙂 w połączeniu z kokosoem i mleczkiem zagęszcza i tworzy fajną masę 🙂 ewentualne grudki potem się wygładzają na ciastkach 🙂
budyń w proszku 🙂 w połączeniu z kokosem i mleczkiem zagęszcza i tworzy fajną masę 🙂 ewentualne grudki potem się wygładzają na ciastkach 🙂
Mielone wiórki można zastąpić mąką kokosową?
Testowałam tylko z wiórkami. Mąka będzie bardziej sypka i mniej klejąca więc nie jestem pewna czy się uda. Myślę, że z wiórkami będzie pewniejsza opcja 🙂
A zamiast oleju kokosowego może być zwykły olej w sensie słonecznikowy /rzepakowy?
Niestety nie, olej kokosowy jest stały w temperaturze pokojowej a inne oleje są ciekłe stąd lukier nie zastygnie na ciasteczkach.
A maslo?
Masło powinno zadziałać bo jak olej kokosowy, można go roztopić a potem zastyga. Sama chętnie przetestuję w tym roku ta taką opcję 🙂
dzień dobry , czy musi być budyń ? ja nie używam budyniu ze sklepu bo zawsze są jakieś dodatki niezdrowe , mąka ziemniaczana lub z tapioki wystarczy ?
Nie musi być budyń, może być mąka ziemniaczana.Dobrze celowane 🙂 ja także nie jestem fanką sklepowych budyniów 😉 na szczęście tutaj potrzebujemy małą ilość, która daje fajny waniliowy smak. Można dodać świeżą laskę wanilii (na oko) lub kilka kropel esencji waniliowej 🙂