Bardzo lubię tarty z kremem i owocami. Kocham też warzywa, więc postanowiłam poeksperymentować i zrobić zieloną tartę, z zielonym kruchym spodem i zielonym kremem.
Do kremów zazwyczaj dodawałam spirulinę, aby uzyskać ładny zielony kolor. Tym razem użyłam i do ciasta, i do kremu – świeżego szpinaku. Nie byłam pewna czy eksperyment wyjdzie, bo szpinak jednak ma trochę soku. Tarta wyszła smaczna i pięknie się prezentuje. Planuję następnym razem użyć tego przepisu na mini-tarty i dodać także świeżą miętę do kremu.
Zaletą tej tarty jest to, że jest zrobiona z pełnoziarnistej mąki i mielonych migdałów, dzięki czemu jest zdrowszą i bogatszą w błonnik wersją tradycyjnej tarty. Do tego zawiera mniejszą ilość cukru i jego zdrowszą alternatywę. A szpinak nie tylko daję piękny kolor, ale wzbogaca także wartość odżywczą ciasta. Słonecznik lub orzechy dodaję także głównie po to, aby ciasto było jeszcze zdrowsze i zawierało więcej witamin i minerałów.
Składniki:
Kruchy zielony spód
- 140 g mąki pełnoziarnistej lub razowej
- 1 łyżka otrębów (opcjonalnie)
- 2 łyżki ziaren słonecznika lub drobno posiekane orzechy
- 100 g zimnego masła
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g ksylitolu lub 3 łyżki pasty daktylowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka zielonej herbaty Matcha (opcjonalnie)
- duża garść świeżego umytego szpinaku
Nadzienie
- 2 x 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka miodu
- garść świeżego umytego szpinaku
- 450 g truskawek (lub innych owoców)
Wykonanie:
Masło wyjąć z lodówki na ok. 30 minut, aby trochę zmiękło. Następnie masło wraz ze szpinakiem zmiksować blenderem na kremową masę.
Potem ponownie wstawić szpinakowe masło do lodówki na ok. 30 minut, aby się ładnie zmroziło. Robiąc kruche ciasto, ważne jest, aby użyć zimnego masła.
Potem mąkę wymieszać z migdałami, wybranym słodzidłem i posiekać z masłem z lodówki.
Dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Opcjonalnie dodać otręby i słonecznik lub drobno posiekane orzechy.
Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm.
Wykleić dokładnie spód i boki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, aż spód zapiecze się na złoto.
Serek mascarpone wymieszać ze szpinakiem, słodzikiem i zmiksować blenderem na gładką masą. Delikatnie wymieszać, dodając połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki i połowę uprażonych migdałów.
Nadzienie przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód. Ozdobić resztą truskawek, migdałów i świeżą miętą.